Kultur

900 økokøer springer foråret i møde på Salsbjerggaard i morgen

Pressefoto

Dagene bliver længere, blomsterne kigger frem, og traditionen tro springer de økologiske køer fra stald til græs til lyden af forår. På Salsbjerggaard ved Lundby lukkes køerne på græs i morgen søndag 14. april klokken 12.

Siden 2005 har 100.000 danskere besøgt de økologiske Arla-gårde rundt omkring i landet for at tage del i festlighederne, når køerne lukkes på græs.

I år åbner stalddørene søndag den 14. april, og en af mange Arla-gårde, der inviterer på besøg, er Søren Madsen, der siden 2004 har drevet Salsbjerggaard i Lundby på Sydsjælland.

– Vi ser frem til at invitere danskerne ind til en sjov og lærerig dag på landet. Det er jo en fantastisk oplevelse for køerne at komme på græs hvert forår, og det er samtidig et muntert syn for os mennesker, fordi køerne jo hopper og springer af glæde. Den oplevelse glæder vi os til at dele med de mange gæster, siger Søren Madsen.

Pressefoto

Bæredygtighed, dyrevelfærd og forretning går hånd i hånd

Søren Madsen overtog Salsbjerggaard fra sine forældre i 2004 og omlagde i 2018 til økologi. Siden han overtog gården, har dyrevelfærd og bæredygtighed været store fokusområder for Søren Madsen og hans i dag 16 medarbejdere.

Listen over områder, hvor gården målrettet arbejder med bæredygtighed, er lang. Alligevel fremhæver Søren Madsen det “fitnesshalsbånd”, som hver eneste af gårdens knapt 900 køer har om halsen, som et af de bedste eksempler på, hvor stor en rolle bæredygtighed spiller på Salsbjerggaard.

Halsbåndet giver oplysninger om hver enkelt ko. Hvor meget den tygger og spiser, hvor mange skridt den tager, om den er på vej i brunst eller fx er ved at blive syg.

– Det hjælper os både med at rykke på gårdens klimaaftryk og på køernes velfærd. På den måde kan vi optimere mængden af foder til køerne, samt hvad den enkelte får, så vi bruger så få ressourcer som muligt. Når vi på den måde får mere ud af mindre, er det jo både godt for forretningen, for køerne og for klimaet. Det går hånd i hånd, siger Søren Madsen.

Pedaltraktorkørekort, ponytræk og økokøer på græs

Søren Madsen forventer at se omkring 5.000 børn, forældre og bedsteforældre i løbet af dagen, hvor gæsterne blandt andet kan køre på pedaltraktorer, få trækture på ponyer, gå på opdagelse i de mange Arla-smagsprøver eller udforske bondegården med de knap 900 økokøer.

Dagens højdepunkt er selvfølgelig klokken 12, når køerne lukkes på græs.

Pressefoto

 

Kommentarer