Samfund

Avnø Naturcenter fylder 20 år: Kom og fejr jubilæet den 13. maj

Børnehave på vej til fjorden med fiskenet og grej. Foto: Tania Lundberg Lykkegaard

Flere tusinde elever gæster hvert år centerets skole og lærer mere om naturen på Avnø. Dét sikrer et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Næstved Kommune og Vordingborg Kommune.

Udstyret med net, lup og terrarier undersøges livet i den nærliggende sø. På en gåtur bliver der kigget efter rævelorte og fuglefjer – for hvilke spor efterlader dyrene? Og hvordan overlever fuglene egentlig i løbet af vinteren?

Alt det og meget mere får massevis af børn svar på, når de gæster Avnø Naturskole. Her kan børnehaver og grundskoleelever få praktisk undervisning i naturen, og det kan bookes helt gratis. Dét sikrer et samarbejde, som Naturstyrelsen har med Vordingborg og Næstved Kommuner.

Gennem de seneste 10 år har over cirka 27.000 børn haft et forløb på Avnø.

Aftalen sikrer også offentlige arrangementer på naturcenteret. Det har over 10.000 voksne nydt godt af de seneste 10 år.

– På Avnø får børn muligheden for at opleve et helt unikt naturområde, hvor den høje himmel og de åbne vidder åbner sig for enhver som ankommer. Her viser naturen al sin skønhed og råhed. Jeg vil gerne anbefale et afbræk fra institutionen eller skolen, hvor naturens vidundere kommer helt ind under huden på alle, store som små. Avnø, det dejligste sted på jorden, fortæller Eva Sommer-Madsen, formand for Avnøs bestyrelse og kommunalbestyrelsesmedlem i Vordingborg Kommune (V).

Aktiviteten Robinsonade. Foto: Tania Lundberg Lykkegaard

Kom med til jubilæum

Mandag den 13. maj bliver de 20 år markeret med en reception fra klokken 14 til 17 på adressen Flyvervej 40, 4750 Lundby – og alle er velkomne.

Det er dog ikke kun den runde fødselsdag, der markeres: Det fejres nemlig også, at der indgås en ny 20 års aftale mellem de to kommuner.

Formålet er fortsat at give alle børn mulighed for at udforske naturen, samt udvikle deres nysgerrighed og glæde ved at færdes i naturen og hermed understøtte børns naturdannelse, forklarer Jane Skov Lind, skovrider i Naturstyrelsen, som glæder sig over, at samarbejdet fortsætter:

– Det glæder mig rigtig meget, at vi nu kan underskrive en ny 20 års aftale for Avnø Naturskole og Naturcenter. Avnø bliver dermed et levende sted med mange aktiviteter til glæde for egnens befolkning. Det ser vi nu, hvor godt 60.000 besøger området årligt, fortæller hun.

Både børn og voksne er velkomne til at deltage i den åbne reception mandag den 13. maj.

Klokken 14.00 byder formanden for Avnøs bestyrelse, Eva Sommer-Madsen, velkommen. Herefter kan man opleve Avnøs formidling, gå på opdagelse i naturen, og der er aktiviteter for børn og voksne.

Klokken 15.30 underskrives den nye 20-årige samarbejdsaftale, og der vil være taler ved borgmestrene i henholdsvis Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), og Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S), samt en repræsentant fra Naturstyrelsen.

Dagen sluttes af med kaffe og kage fra klokken cirka 15.45.

 

Kommentarer