Kultur

Kom på måneskinsvandring med stenalderfolket

Megalit stammer fra græsk, og betyder i ordets oprindelige forstand "stor sten". Derfra er ordet blevet overført til at betegne monumenter bygget af sten, og bruges i daglig tale ofte om stendysser og jættestuer. Foto: Bruno van der Kraan.

Grib fat i kalenderen, når Møns Museum i anledning af megalitisk jævndøgn inviterer til aftenvandring i måneskin til Kong Asgers Høj og Sprovedyssen søndag den 22. august.

Du kender måske nok Stonehenge i England, der med sine enorme og imponerende stenformationer længe har været genstand for forundring og mystik. Men vidste du, at Stonehenge faktisk er dét, man i daglig tale kalder en megalit?

Megalitter er nemlig en fællesbetegnelse brugt til at beskrive monumenter bygget af sten. Og på netop Møn er der massevis af megalitter. Blandt de mest velbevarede er Kong Asgers Høj og Sprovedyssen – og det er netop disse to, der danner omdrejningspunkt, når Møns Museum inviterer til aftenvandring i måneskin søndag den 22. august.

På vandringen vil du sammen med cand.scient., astronom og PhD i astrofysik og kultures anvendelse af astronomi, Claus Clausen, tage på en mental rejse tilbage til stenalderfolkets kalenderverden. Her vil du begive dig ud på en fantastisk og fortryllende vandring i stenaldermenneskets fodspor, når han, med udgangspunkt i de to nærliggende jættestuer, Kong Asgers Høj og Sprovedyssen, samt en langdysse ikke langt derfra, vil give sine videnskabelige indsigter i, hvordan megalitter i samspil med månens stråler blev anvendt som datidens kalendere for stenalderfolkets bønder til at fortælle, om det var tid til at høste eller så.

Stenaldermenneskerne havde nemlig placeret jættestuerne i retninger, så fuldmånen kunne skinne ind ad deres indgange. Men vel at mærke skinnede fuldmånen ind ad forskellige jættestuer alt efter, hvilket tidspunkt på året, man befandt sig på. På denne måde vidste stenaldermenneskerne altid, hvornår de skulle afholde et ritual, der passede til årstiden alt efter hvilke jættestuer, der blev oplyst.

… Og netop den 22. august stråler månen, hvis vejret ellers tillader det, i retning af Kong Asgers Høj, og oplyser indgangen i jættestuen. Fænomenet kaldes megalitisk jævndøgn, og forekommer kun ganske få gange årligt.

På turen vil du blive beriget med viden om det lokale system af megalitter og tragtbægerkulturen, der er den første jordbrugskultur i Norden, og derved begyndelsen til bondestenalder eller yngre stenalder. Ligeledes vil du selv få lov til at begive dig ind i de imponerende stenformationer for på egen krop at mærke månens stråler bruse dig med dets fantastiske skær. Slutteligt vil der blive lagt op til refleksion over aftenens oplevelser, når vi sammen diskuterer megalitternes indbyrdes placering i forhold til hinanden. Vi har ikke svaret, men måske vi i samarbejde kan lægge puslespillet og blive klogere på stenalderfolkets kalendersystem.

Praktisk info

Mødested: Kong Asgergs Høj, Kong Asgers Vej, 4780 Stege

Parkering: Parkeringspladsen foran Kong Asgers Høj

Dato og tidspunkt: 22. august, klokken 20.00 – 21.30 (kom gerne lidt før)

Alm. billetpris: 95 kr.

Museumsforeningen Sydsjælland og Møn billetpris: 85 kr.

Årskortholder billetpris: 85 kr.

Øvrigt: Medbring lommelygte / mobiltelefon med lommelygtefunktion.

Vandingen er samlet set cirka 2 kilometer, og vil foregå på ujævnt terræn. Denne er derfor ikke velegnet for dårligt gående personer. Dele af vandringen vil desuden foregå efter mørket er faldet på, og vil være på uoplyste veje og stier. Vi anbefaler derfor godt fodtøj og lommelygte. Færdsel sker på eget ansvar.

Billetter skal bestilles i forsalg, og kan købes på www.museerne.dk/events

Kommentarer