Debat og politik

Nyt tværgående initiativ skal få unge i uddannelse

Se billedserie

Unge uden uddannelse og job er en udfordring for Vordingborg Kommune. 23. september samler kommunen forskellige lokale aktører, så man i fællesskab kan komme problemet til livs.

Vordingborg Kommune hører til blandt de kommuner i landet, hvor færrest får en uddannelse. Næsten 30 procent af de 25-29-årige i kommunen har kun folkeskolen som uddannelse. På landsplan er det 15 procent.

Det har ikke vendt udviklingen, at kommunen de seneste år har sat mange initiativer i gang. Derfor sætter kommunen 23. september mere tryk på arbejdet, når lokale aktører i civilsamfundet mødes til en uddannelseskonference på TAMU Vordingborg. Her samles repræsentanter fra blandt andet uddannelsesinstitutioner, erhvervsforeninger og ungefora, men også boligforeninger, kulturinstitutioner og lokalfora.

– Der er alt for mange unge, som på grund af manglende uddannelse ikke får foden inden for på arbejdsmarkedet. Eller de er først til at blive fyret, når der er nedgangstider. Det er ikke nok, hvad vi har gjort i kommunen. Vi skal løfte i flok og være bedre til at samarbejde på tværs, hvilket dette initiativ er udtryk for, siger formand for Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget i Vordingborg Kommune, Anders J. Andersen (A).

Har forsøgt i årtier

Han bakkes op af næstformanden i samme udvalg, Anders Thestrup (V), der peger på, at politikerne uden held har forsøgt at løse udfordringer på egen hånd.

– Vi har i flere årtier haft flere indsatser på området, men vi må jo konstatere, at udfordringen med manglende uddannelse ikke er blevet løst. Derfor er det med store forhåbninger, at vi har fået de respektive organisationer og institutioner med i konferencen. Vi glæder os til, at de tager aktiv del i uddannelseschartret, som jo bliver det lange seje træk, hvor de gode idéer fra konferencen skal implementeres, siger Anders Thestrup.

Det nye uddannelsescharter er baseret på seks pejlemærker, der kort fortalt drejer sig om, at de unge selv har et ansvar for og lyst til at få en uddannelse, men at der også skal bakkes op fra omgivelserne – skolen, familien, erhvervslivet og så videre – for at skabe de bedst mulige rammer for unges uddannelse.

Sætter ressourcer af

For kommunen er det vigtigt, at der bliver sat ressourcer af til de nye tiltag, så der også bliver handlet på de idéer, der kommer op til konferencen.

Ifølge Anders J. Andersen er der allerede afsat midler til koordineringsopgaver, mens der også vil blive arbejdet på at få afsat ressourcer til uddannelsescharteret i de kommende år.

– Det er vigtigt, at vi får skabt uddannelsesambitioner blandt de unge i Vordingborg Kommune. Og vi skal også helst holde på de unge, der får en uddannelse, fordi de kan være med til at sætte gang i en positiv udvikling, hvor det bliver normen at få en uddannelse. Og så er det jo vigtigt, at vi har et jobmarked, der også kan absorbere de nyuddannede, siger Anders J. Andersen.

Ifølge Anders Thestrup viser opbakningen fra hele kommunen, at uddannelseschartret ikke bare bliver tomme ord, men at idéerne rent faktisk bliver til initiativer, der kommer til at rykke positivt ved udviklingen.

– Vi er glade for den store opbakning, som vi oplever fra de forskellige aktører og fra en enig kommunalbestyrelse. Og netop derfor er vi meget fortrøstningsfulde om, at vi kommer til at holde hinanden op på, at indsatserne bliver fulgt til dørs og kommer til at gøre en forskel, siger næstformanden.

Konferencen 23. september foregår på TAMU Vordingborg, og der er over 80 tilmeldte til arrangementet.

Om uddannelseschartret

Vordingborg Kommune har dannet et uddannelsescharter, der skal få flere unge til at tage en uddannelse. Her går kommunen sammen med uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv, de unge, fagforeninger, idræts- og kulturforeninger, boligselskaber og andre sammen om, hvordan de på hver sin måde og i flok kan nå dette fælles mål.

Som startskud for chartret afholder kommunen i samarbejde med disse aktører en uddannelseskonference 23. september. Her skal aktørerne komme med deres konkrete bud på, hvad de kan bidrage med af ideer, som skal udmøntes i konkrete handlinger.

Det er planen, at chartret skal være et yderligere tiltag i den Vision 2030-plan, som Vordingborg Kommune har arbejdet med for at få flere unge i uddannelse og job.

Kommentarer