Kultur

Tivoli-Garden erobrer Vordingborg: Forbereder 180-års jubilæum

Tivoli-Garden skal træne 180-årsfejringen på Vordingborg Kaserne. Pressefoto: Tivoli

Tivoli-Garden, der i år runder 180 år, skifter duftende blomster og summende forlystelser ud med militærhistoriske omgivelser på Vordingborg Kaserne fra den 15. til den 17. marts. Den intense træningstur for knapt 100 gardere mellem 9 og 16 år markerer starten på Tivoli-Gardens mange forberedelser til det storslåede 180-års jubilæum.

Tivoli-Garden, der er verdens ældste af slagsen, rykker ud af den velkendte forlystelseshave og ind i Vordingborg Kaserne fra den 15. til den 17. marts. En kulisseændring, der giver garderne mulighed for at finpudse deres karakteristiske trin og musik, inden de åbner årets festligheder i Tivoli d. 22. marts, hvor Tivoli åbner for sommersæsonen.

De 95 unge gardere skal ikke kun træne i at svinge geværer, slå på trommer og blæse i instrumenter, men også i at udfolde den fulde kapacitet af Tivoli-Gardens virke. Hver eneste detalje fra musikken til stå, gang og stop, skal øves og poleres for at opnå fuldkommen perfektion.

17 af garderne står overfor deres første sæson i uniform – den røde jakke, hvide bukser og bjørneskindshue, hvilket gør denne træningstur til en særlig og mindeværdig oplevelse for dem. Det er ikke blot et trin ind i en ny sæson, men også et skridt ind i en tradition, der nu strækker sig over 180 år.

I et tæt samarbejde med Forsvaret, der har stillet kaserner til rådighed i mange år, vil Tivoli-Garden forvandle Vordingborg Kaserne til et pulserende centrum for musik og bevægelse. Den midlertidige udskiftning fra Tivoli til militære omgivelser giver garderne mulighed for at træne i større grupper og med mere plads end normalt. En plads, der er brug for, når man forbereder sig på sit 180-års jubilæum.

– 2024 markerer 180-års jubilæet for grundlæggelsen af Tivoli-Garden, og vi fejrer det med et intenst og dynamisk år både inden for og uden for Tivoli. Som traditionen byder, indleder vi foråret med en træningstur for vores 95 gardere. Formålet er at forberede os til den kommende sæson og finpudse vores marchkoreografier samt repertoire. Under de tre intense dage på Vordingborg Kaserne skal garderne gennemgå prøver, øvelser og modtage eksterne oplæg. Turen styrker ikke kun gardernes faglige færdigheder, men er også afgørende for sammenholdet og venskaberne, fortæller Quincy Alexander Von Lippert, leder af Tivoli-Garden.

Garden arbejder mod jubilæum

Første gang, man kan se Tivoli-Garderne offentligt, bliver i København den 22. marts på Tivolis åbningsdag. Her er der tale om en 180 års strøgparade, der traditionelt starter ved Kongens Nytorv og slutter ved Tivolis hovedgang, som kan opleves klokken 16.

Højdepunktet af Tivoli-Gardens jubilæumsfejring kulminerer med en storslået fødselsdagskoncert søndag den 1. september klokken  15 i Koncertsalen. Denne koncert, lover man, bliver en enestående oplevelse, hvor Tivoli-Garden demonstrerer sin musikalske dygtighed og fejrer sit 180-års jubilæum med Tivoli.

Særlige begivenheder

  • 22. marts kl. 16.00: Strøgparade i anledning af at Tivoli åbner
  • 30.–31. maj: Optagelsesprøver til Tivoli-Garden
  • 15. juni Garderdag: Bygarder fra hele landet optræder i Tivoli
  • 15. august kl. 15.30: Strøgparade i anledning af Tivolis 181-års fødselsdag
  • 1. september kl. 15.00: 180-års jubilæumskoncert i Tivolis Koncertsal

Fakta om Tivoli-Garden

Tivoli-Garden, grundlagt i 1844, er verdens ældste ungdomsgarde og fungerer som en helårs elite-musikskole med cirka 110 elever. Gardens sammensætning omfatter Musikkorps, Tambourkorps og Fanevagt.

Internationalt er Tivoli-Garden anerkendt som repræsentant for både Tivoli og Danmark og er især kendt for den ikoniske uniform, der inkluderer bjørneskindshue, røde jakke og hvide bukser.

I 2015 fik piger også mulighed for at blive en del af Tivoli-Garden.

 

Kommentarer