Samfund

Unge udnyttes som “muldyr” til hvidvask af penge for kriminelle

Unge ned til 13-års alderen lokkes af IT-kriminelle til at agre "muldyr" ved at vaske sorte penge hvide gennem pengeoverførsler. Foto: Arkiv.

Et stigende antal unge hjælper kriminelle med at hvidvaske penge, som er skaffet gennem forskellige former for it-kriminalitet. Ifølge det kriminalpræventive råd drejer det sig om tusindvis af unge i Danmark, der fristes til at udføre en simpel tjeneste, men som kan ende med, at gøre sig medskyldig i hvidvask af penge.

Politiets efterforskere kalder det “muldyrssager”, hvor unge mennesker helt ned til 13-års alderen bliver lokket til at være mellemmænd ved pengeoverførsel for kriminelle, der beder om hjælp til en hurtig og umiddelbart uskyldig pengeoverførsel eller kontanthævning. Svindleren lokker med betaling som tak for hjælpen, men de penge, den unge skal overføre eller hæve, er ikke svindlerens egne penge, men stammer i virkeligheden fra en anden netbank-kundes konto.

Spørg din lokale bank til råds

I Møns Bank, som har hovedkontor på Storegade 29 i Stege er man særlig opmærksom på problemet, og her opfordrer man de unge og deres forældre til helt at undgå at lade andre bruge sin bankkonto til at overføre, hæve eller indsætte penge på. Helt generelt skal danskerne vænne sig til at have et ”økonomisk selvforsvar”.

Emnet har særligt fokus i denne uge, som er døbt Pengeugen, hvor bankfolk og andre finans- og regnskabskyndige er rundt på landets skoler for at undervise i finansiel forståelse.

Danskerne skal vænne sig til at have et ”økonomisk selvforsvar” lyder rådet fra privat- og kundeservicechef i Møns bank, Michael Jappe.

– Som en del af undervisningen bliver de unge advaret mod at blive brugt af kriminelle som muldyr, når der skal vaskes penge hvide fra organiseret kriminalitet, siger privat- og kundeservicechef i Møns bank, Michael Jappe.

– Et eksempel er unge i nattelivet, der bliver kontaktet af en person, der fortæller, at vedkommende har glemt sit dankort. Det aftales så, at vedkommende overfører et beløb til den unges MobilePay, hvorefter den unge hæver for personen i en pengeautomat. Og som tak kan den unge beholde et mindre beløb for sin ulejlighed, forklarer Michael Jappe.

– Det lyder ganske uskyldigt og hjælpsomt – og som “lette penge”. Men den unge har nu gjort sig skyldig i hvidvask, fordi pengene var stjålet. Og strafferammen er typisk op til halvandet års fængsel og en plet på straffeattesten, advarer Michael Jappe.

Mange kender ikke fænomenet

Ifølge en undersøgelse fra Finans Danmark i 2021 har mange unge slet ikke kendskab til, hvad det vil sige at være muldyr.

I undersøgelsen svarede hele 48% af de adspurgte mellem 18 og 30 år, at de ikke kendte til begrebet.

– I første uge af 2023 blev 135 personer anholdt i en landsdækkende aktion mistænkt for at være muldyr. Det viser, at der er et stort behov for at uddanne de kommende generationer i, hvad der er rigtigt og forkert, når man har med penge at gøre, og i Møns Bank gør vi jævnligt en indsats for at gøre opmærksom på fænomenet, bl.a. via Facebook og Instagram, siger Michael Jappe.

Kommentarer