Samfund

Vordingborg får sin egen videnskabsklub for nysgerrige børn

I efteråret kommer Videnskabskabsklubben til Vordingborg. Foto: Lars Svankjær

Til efteråret starter et gratis fritidstilbud for nysgerrige børn i Vordingborg: Gennem Videnskabsklubben kan 4.-5. klasses elever prøve at “gå til videnskab” efter skole. Tilmeldingen åbner 31. august klokken 10.

Stiller dit barn mange spørgsmål? Bliver du dagligt bombarderet med den ene undren efter den anden, som du ikke kan svare på? Googler du i ren desperation “Hvor mange ben har en bænkebider?” eller, “Hvor kommer farverne i verden fra?”

Fortvivl ej! Til efteråret bliver det muligt for nysgerrige børn i Vordingborg at “gå til videnskab” i fritiden, og her bliver der rig lejlighed til at fyre op for nysgerrigheden og give udmattede forældre en kort pause.

Tilmeldingen åbner lørdag 31. august klokken 10 på Videnskabsklubbens hjemmeside.

Det er gratis at deltage.

Børn i 4.-5. klasse lærer om biodiversitet

Hver tirsdag fra klokken 16 til 17.30 i ugerne 43 til 49 bliver dørene til Vordingborg Gymnasium og HF åbnet for børn i 4.-5. klasse, som har lyst til at lege med sjove og inspirerende aktiviteter, forsøg og eksperimenter.

Det overordnede emne er kemi, og “miniforskerne” lærer i løbet af de syv uger at forstå, hvordan hele deres verden og alt omkring dem er bygget op af kemi.

Børnene skal blandt andet spille spillet ”Det periodiske system”, dissekere en ble og blande væsker. Der skal opstilles hypoteser, laves eksperimenter og samles data, og alt skal naturligvis dokumenteres i en laboratoriejournal, som de får med sig hjem.

Videnskabsklubben kommer til Vordingborg. Foto: Lars Svankjær

Frivillige gymnasieelever underviser børn

Videnskabsklubben er en ikke-statslig organisation, som arbejder for at tilbyde børn og unge et inspirerende og præstationsfrit fritidstilbud, hvor de på tværs af baggrund, køn og alder kan mødes og undre sig i fællesskab.

Det er frivillige gymnasieelever, der underviser de yngre børn i Videnskabsklubben – og det er der en helt særlig grund til, fortæller klubbens direktør:

– De unges frivillige indsats føjer til oplevelsen af at være i et præstationsfrit rum. Vi skaber rammerne for, at børn og unge kan mødes i et interessefællesskab, hvor det ikke handler om at være bedst, men om at være med. Det er der rigtig mange, der har brug for, siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv er tidligere forsker og blandt andet har en ph.d. i forskningskommunikation.

Videnskabsklubben er et nationalt initiativ og findes i mange steder i Danmark, men det er første gang, at tilbuddet kommer til Vordingborg.

Frivillige gymnasieelever underviser børn i Videnskabsklubben. Foto: Lars Svankjær

Fakta om Videnskabsklubben

Videnskabsklubben er en NGO (non profit organisation), og tilbuddet er gratis, takket være økonomisk støtte fra blandt andet Novo Nordisk Fonden.

I 2022 fik Videnskabsklubben overrakt Amalienborgprisen og Amalienborgmedaljen fra Kongehuset for sit arbejde med at udbrede videnskab blandt børn og unge.

I 2024 får cirka 1.200 børn i 55 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben.

Cirka 400 frivillige gymnasieelever varetager undervisningen.

 

Kommentarer